Birkaç senedir almayı istediğim Kitchenaid'i Essenin bayram daki % 50 indiriminden aldım. İlk denemem ise Tam buğday ekmeği.... Ne zamandır yapmak istiyordum.
Ekmeğin tarifini Sibelin kahvesindeki Tam buğday ekmeği tarifinden aldım. 3 bardak unla yapılan bu tariften çok büyük bir ekmek olmuyor. Bu yüzden ben 2 tane yaptım. Biri keten tohumlu diğeri cevizli. Ben malzemeleri ölçtüm. Tekrar tarifini vermek istiyorum:
Malzemeler:
- 350 gram Tam Buğday unu (ben Söke kullandım)
- 250 ml. ılık su
- Yarım paket toz maya
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- ceviz veya keten tohumu
- Baton kek kalıbı( silikon )
Yapılışı:
- Ufak bir kaseye suyun yarısını ve mayayı koyun. Balı ekleyip karıştırın, 10 dk kadar köpürmesi için bekleyin.
- Kitchenaid'in hamur karıştırma ucunu takın ve kasesine unu,tuzu ve cevizi ekleyin. Ortasını havuz açıp, mayayı, kalan suyu ve zeytinyağını ekleyin.
- Düşük ayarda (1veya 2) 10 dakika kadar yoğurun.Çok ele yapışmayan bir hamur olmalı.
- Hamuru yağlanmış kalıba bastırarak yerleştirin. 50 derece fırında 1 saat mayalanmaya bırakın.
- Mayalanma bittikten sonra fırını 200 dereceye ısıtın.Hamuru önceden ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin.
- Fırından çıkan ekmeği 5 dakika bekletip kalıptan çıkarın ve bir beze sarıp soğumasını bekleyin.
- Soğuduktan sonra dilimleyip afiyetle yiyin...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder